Opcije pristupačnosti Pristupačnost
MENU

Održiva gastronomija u turizmu

Šifra: 284642
ECTS: 3
Nositelji: dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred. - Predavanja
Izvođači: dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred. - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij pruža teorijska i praktična znanja o održivosti u gastronomiji s naglaskom na hrvatsku regionalnu kuhinju. Studenti stječu razumijevanje općih i specifičnih odrednica održivosti, povijesnog razvoja i utjecaja gastronomije te važnosti lokalnih namirnica i autohtonih proizvoda. Poseban se naglasak stavlja na povezanost tradicije i inovacija u gastronomiji te primjenu stečenih znanja u poslovnoj praksi.
Ishodi učenja:
  1. Demonstrirati znanje i razumijevanje sadržaja kolegija definiranjem i opisivanjem temeljnih pojmova o održivoj gastronomiji
  2. Analizirati i komentirati specifičnosti održivosti u gastronomiji sa naglaskom na no-waste
  3. Analizirati i usporediti specifičnosti autohtonih hrvatskih prehrambenih proizvoda i primijeniti to znanje pri izradi gastro ponude
  4. Analizirati i komentirati specifičnosti regionalne hrvatske gastronomije
  5. Analizirati i izdvojiti prednosti hrvatske tradicionalne gastronomije
  6. Analizirati i komentirati označavanje hrvatskih prehrambenih proizvoda, autohtonih i tradicionalnih hrvatskih jela i pića i napitaka
  7. Analizirati, usporediti i planirati primjenu autohtonih hrvatskih namirnica i pića u gastronomskoj ponudi
  8. Upotrijebiti materijale i alate za pretraživanje znanstvene i stručne literature na materinjem i engleskom jeziku
  9. Prezentirati usvojena znanja, ideje, probleme i rješenja samostalno i u timu
Literatura:
  1. Održiva gastronomija u turizmu, Nastavni materijal prilagođen studijskim programu, Gaćina, N., Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, 2025.
  2. Prehrana u turizmu: Hrana i turizam I., Udžbenik Veleučilišta u Šibeniku, Gaćina, N., Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, 2016.
Preporučena literatura:
  1. Prehrana u turizmu: Pića i napitci, Udžbenik Veleučilišta u Šibeniku, Gaćina, N., Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, 2022.
  2. Trendovi u prehrani, Odabrana poglavlja, Krešić, G., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, 2012.
4. semestar
Izborni predmeti - Redovni studij - Turistički menadžment
Termini konzultacija:
  • dr. sc. Nikolina Gaćina, v. pred.:

    ponedjeljkom 9-11 h i prema prethodno dogovoru

    Kabinet: 2

Održiva gastronomija u turizmu